Παθήσεις Χοληδόχου Κύστης και Χοληφόρων

Η χοληδόχος κύστη είναι μια ασκοειδής δομή που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και είναι προσκολλημένη σε αυτό. Το συκώτι (ήπαρ) παράγει μια ουσία που ονομάζεται χολή. Η χολή διοχετεύεται σε έναν «αγωγό» που ονομάζεται χοληδόχος πόρος, ο οποίος στη συνέχεια συνδέεται με το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο. Μέρος της χολής αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν καταναλώνεται ένα λιπαρό φαγητό, αυτό διερχόμενο από το δωδεκαδάκτυλο ενεργοποιεί την χοληδόχο κύστη, η οποία συσπάται και προωθεί συμπληρωματικά την αποθηκευμένη ποσότητα χολής προς το δωδεκαδάκτυλο.

Η χολή δρα στην πεπτική οδό διαλύοντας το λίπος σε μικροσκοπικά σταγονίδια που στη συνέχεια διασπώνται εντελώς από λιπολυτικά ένζυμα. 

xolidihos-kisti.png

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ:

1) ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ (ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ)

Μερικές φορές μπορεί να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη σκληρές πέτρες (λίθοι) γνωστές ως χολόλιθοι. Τα περισσότερα άτομα που έχουν πέτρες στη χολή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία. Ωστόσο περίπου στο 20% των περιπτώσεων οι πέτρες στη χολή προκαλούν προβλήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων σχετίζονται με την μετακίνηση κάποιας πέτρας μετά από λήψη λιπαρών τροφών που προκαλείται από σύσπαση της χοληδόχου κύστης.
Οι κυριότερες επιπλοκές είναι οι εξής:
Εάν οι πέτρες αυτές προχωρήσουν προς τον κυστικό πόρο, εμποδίζουν τη ροή της χολής και προκαλούν τη διόγκωση της κύστης, με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος κυρίως δεξιά κάτω από τα πλευρά και καμιά φορά αντανάκλαση του πόνου προς την πλάτη, εμέτους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό.
Επιπλέον, εάν ο χολόλιθος περάσει από τον κυστικό πόρο μπορεί να αποφράξει τον χοληδόχο πόρο (χοληδοχολιθίαση) και μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) ή αν φράξει και τον παγκρεατικό πόρο, παγκρεατίτιδα (σοβαρή έως πολύ σοβαρή επιπλοκή ανάλογα με την βαρύτητά της). Ως χοληδoχολιθίαση λοιπόν χαρακτηρίζεται η επιπλοκή κατά την οποία έχουν περάσει χολόλιθοι στον χοληδόχο πόρο και αντιμετωπίζεται με αφαίρεση των χολολίθων δια ενδοσκοπικής παλίνδρομης χολαγγειοπαγκρεατοφραφίας (endoscopic retrograde cholangiopancreatography - ERCP) και σγιγκτηροτομή.

magnitiki-apeikonisi.pngdodekadaxtilos.png

 

Ιστορικά ανάλογα και με τον τύπο των λίθων στη χολή, έχουν χρησιμοποιηθεί φάρμακα για την συρρίκνωσή και την αποβολή τους στο έντερο. Οι μη χειρουργικές θεραπείες όμως δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την επανεμφάνιση της πέτρας στη χοληδόχο κύστη. Έτσι, οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν την πάθηση, καταλήγουν στην χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή), επιβάλλεται λοιπόν η χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση τους μαζί με την χοληδόχο κύστη. Είναι καλό για τον ασθενή να είναι σε ειδική διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος για μικρό χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση (περίπου 10 ημέρες), προκειμένου να υποχωρήσει η υπάρχουσα φλεγμονή στο σύστημα της χοληδόχου κύστης, αλλά και για να δοθεί χρόνος στο πεπτικό σύστημα προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Χολολιθίαση λοιπόν είναι ο σχηματισμός λίθων (πέτρας) από τα συστατικά της χολής στη χοληδόχο κύστη κυρίως, αλλά και σε άλλα τμήματα των χοληφόρων οδών (ένδο ή έξω ηπατικά).
Υπάρχουν κυρίως τρία είδη χολόλιθων, αυτά που περιέχουν χοληστερόλη, αυτά που περιέχουν άλατα ασβεστίου και οι λίθοι που είναι μείξη και των δύο συστατικών. Στις αναπτυγμένες χώρες, οι περισσότεροι λίθοι στη χολή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Πολλές, ωστόσο, είναι και οι πέτρες που περιέχουν άλατα ασβεστίου, και περίπου το ένα τρίτο (1/3) των χολόλιθων αποτελούνται συνήθως από τέτοια άλατα. Μάλιστα το ποσοστό αυτών των χολόλιθων (υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα ασβεστίου) αυξάνεται συνήθως με την ηλικία.
Οι σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης χολόλιθων είναι:
1. Η αυξημένη περιεκτικότητα της χολής σε χοληστερόλη που οφείλεται είτε λόγω αυξημένου χρόνου παραμονής της χολής, είτε λόγω αυξημένου ρυθμού απορρόφησης υγρών και ηλεκτρολυτών από τη χολή, είτε λόγω αυξημένων προσταγλαδινών και οιστρογόνων.
2. Χρήση αντισυλληπτικών
3. Η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη έχει συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση χολόλιθων κυρίως μέσω της συνεισφοράς της στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία συντελεί στην δημιουργία χολόλιθων.
4. Ένας άλλος παράγοντας εκτός της παχυσαρκίας είναι και η απότομη απώλεια βάρους που συχνά επιδιώκεται από τα παχύσαρκα άτομα και όχι μόνο, μέσω των αυστηρών ισοθερμιδικών διαιτών.
5. Στην εμφάνιση χολόλιθων μπορεί ακόμα να συντελέσουν η εγκυμοσύνη, τα γηρατειά, το οικογενειακό ιστορικό, ο σακχαρώδης διαβήτης, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου καθώς και τα φάρμακα (για την μείωση της χοληστερόλης, τα αντισυλληπτικά και τα οιστρογόνα).
Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη ή στην παρουσία λίθων. Ειδικότερα όταν η χοληδόχος κύστη μολύνεται, δεν συμπυκνώνει καλά την χολή με αποτέλεσμα η σύσταση της να διαφέρει σημαντικά από την φυσιολογική. Αν στο εσωτερικό της κύστης υπάρχουν λίθοι, αυτοί μπορεί να εμποδίζουν την έξοδο της χολής. Ανεξάρτητα αν η πάθηση της χολής οφείλεται σε φλεγμονή της ή σε χολολιθίαση, κατά την κατανάλωση λιπαρών τροφών παρουσιάζεται πόνος.

Προσοχή: Αν ο πόνος πιστεύετε πως οφείλεται σε πέτρα στην χολή και επιμείνει για πάνω από 1-2 ώρες ή γίνει πολύ έντονος, ζητήστε επειγόντως ιατρική συμβουλή.

Συμβουλές διατροφής για να μην αποκτήσετε χολολιθίαση

Προσπαθήστε να εμποδίσετε το σχηματισμό λίθων χοληστερόλης στη χολή και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές διατροφής:
-Μειώστε στο ελάχιστο το ποσό των κορεσμένων λιπών στη διατροφή σας ελαττώνοντας το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά και τα προκατεργασμένα τρόφιμα.
-Αποφύγετε τα κρεμμύδια, τα αυγά και τη σοκολάτα αφού συνήθως προκαλούν παροξυσμούς πόνου.
-Προτιμάτε τις πλήρεις, μη κατεργασμένες τροφές όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά, επειδή λαμβάνοντας πολλές φυτικές ίνες μπορείτε να μειώσετε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στη χολή. Με αυτόν τον τρόπο θα παρατηρήσετε και απώλεια βάρους.
-Προσθέστε στη διατροφή σας για περίπου μια εβδομάδα το χυμό από φρέσκο λεμόνι μαζί με λάδι (ελαιόλαδο) , γεγονός που θα βοηθήσει στην αποβολή των λίθων μέσω του πεπτικού συστήματος.

Μη χημικά συμπληρώματα διατροφής και τροφές που μπορεί να λαμβάνονται για πρόληψη.

-Λεκιθίνη, η οποία είναι φωσφολιπίδιο (μια κατηγορία ενώσεων που παράγονται στο συκώτι και συμβάλλουν στο μεταβολισμό του λίπους). Το συστατικό αυτό των ζωικών και φυτικών ιστών, αποτελεί φυσική πηγή χολίνης η οποία μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό πέτρας στη χολή.
-Βότανα, τα οποία μπορούν να δράσουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος σας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήστε τα εξής φυτά:
-Γαϊδουράγκαθο (Cardus marianus), το οποίο διακρίνεται για μια ποικιλία δράσεων στο ήπαρ, η καλή υγεία του οποίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Μια από τις δράσεις του βοτάνου αυτού είναι η αύξηση της διαλυτότητας της χολής, εμποδίζοντας τη στασιμότητά της και κατά συνέπεια την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στη χοληδόχο κύστη.
-Αγρια αγκινάρα (Cynara scolymus) με παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο και ανάλογες επιδράσεις στο συκώτι.
-Σύνθεση βοτάνων, που αποτελεί ένα μίγμα των παραπάνω βοτάνων σε συνδυασμό με κάποια άλλα βότανα που θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος και στην ομαλότερη λειτουργία του αλλά και της χοληδόχου κύστης. Η σύνθεση αυτή όπως και όλα τα παραπάνω διατίθεται μόνο από το φαρμακείο σε μορφή βάμματος. Προτιμάτε την κατανάλωση φυτών σε μορφή βάμματος γιατί έτσι λαμβάνετε τα συστατικά των βοτάνων στην πιο πλήρη τους μορφή.
-Μίγμα σουηδικών βοτάνων, που ονομάζεται Schweden bitter, αποτελεί ελιξίριο από 16 βότανα και ενδείκνυται για μια πληθώρα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παθήσεων του ήπατος και της χολής. Το μίγμα αυτό θα το βρείτε, όπως όλα τα παραπάνω, στα φαρμακεία.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ

Σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης η ειδική δίαιτα πρέπει να είναι φτωχή σε λίπος κυρίως ζωικό. Ο συνήθης ασθενής ανέχεται μια ορισμένη ποσότητα λίπους που περιέχεται στο γάλα με χαμηλά λιπαρά ή γενικά τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά. Οι ασθενείς με διαταραχές της χοληδόχου κύστης δεν ανέχονται καρυκεύματα, καφέ, ακόμα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά, αλλαντικά, κροκό αβγού, σοκολάτα.
Ως γενικές συμβουλές θα αναφέρουμε ότι:

  1. Θα πρέπει να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ώστε να προλαμβάνονται οι συσπάσεις της χοληδόχου κύστης
  2. Θα πρέπει να παρατηρείτε ποια φαγητά ενοχλούν όταν καταναλώνονται.
  3. Να προτιμούνται τα βραστά ή τα ψητά φαγητά.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
ΓΑΛΑ Αποβουτυρωμένο, αφρόγαλα χωρίς λίπος, γιαούρτι από αποβουτυρωμένο γάλα. Πλήρες γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι από πλήρες γάλα.
ΠΟΤΑ Ή ΡΟΦΗΜΑΤΑ Τσάι, αναψυκτικά. Όλα τα οινοπνευματώδη, ποτά με σοκολάτα και κακάο, καφές.
ΣΟΥΠΕΣ Σούπες χωρίς λίπος, σούπες με ντομάτα, σούπες με αποβουτυρωμένο γάλα, σούπες λαχανικών. Οποιαδήποτε σούπα περιέχει κρέμα λίπος ή πλήρες γάλα.
ΚΡΕΑΣ Όλα τα ψητά σε σχάρα και βρασμένα άπαχα και χωρίς προσθήκη λίπους κρέατος, πουλερικά και ψάρια μετά από αφαίρεση του ορατού λίπους και των εντοσθίων. Για τα ψάρια όλα εκτός από εκείνα πού απαγορεύονται. Χοιρινό, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι, παστουρμάς, και πρόχειρα φαγητά με κρέας (σάντουιτς). Όλα τα κατεψυγμένα και σε κονσέρβα ψάρια με λάδι (σαρδέλες, τόνος), φρέσκος ή κατεψυγμένος σολομός.
ΤΥΡΙ Μυζήθρα και τυριά από αποβουτυρωμένο γάλα. Όλα τα άλλα.
ΑΥΓΟ Μαλακό ή σκληρό (βρασμένο). Μαγειρευμένο χωρίς λίπος. Λευκό αυγού ελεύθερα. Περισσότερα από ένα την ημέρα, τηγανιτό και όχι κροκό του αυγού.
ΠΑΤΑΤΑ Ή ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ Ψητή ή βραστή χωρίς λίπος ή γάλα. Σπαγγέτι μακαρόνια και χυλός από καλαμπόκι. Πατάτες με κρέμα- τηγανιτές, πατατάκια, γαριδάκια, ζυμαρικά με λίπος ή πλήρες γάλα.
ΨΩΜΙ Λευκό, πιτυρούχο από σίκαλη και σιτάλευρο ψωμί, ψωμάκια, πίττες, κράκερ, μπισκότα χωρίς γάλα ή λίπος. Όλα όσα περιέχουν γάλα ή λίπος.
ΟΣΠΡΙΑ Όλα τα μαγειρευμένα ή τα ξερά. Σε κονσέρβα με λίπος.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβα χωρίς λίπη ή λάδι. Λαχανικά με κρέμα, λίπη ή λάδι.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβα.Όλοι οι χυμοί φρούτων. Αβοκάντο, καρύδα, ελιές, ξηροί καρποί..
ΛΙΠΟΣ Καθόλου. Σάλτσες με περισσότερο από ένα κουταλάκι λίπος.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ Απλό κέικ, κράκερ ρύζι και ταπιόκα, κρέμα από αποβουτυρωμένο γάλα, γλυκά με αποβουτυρωμένο γάλα και λευκό αυγού, ζελέ με φρούτα, ζελέ με κρέμα από αποβουτυρωμένο γάλα και λευκό αυγού. Όλα τα άλλα που γίνονται με πλήρες γάλα, αυγό ή λίπος.
ΓΛΥΚΑ Ζάχαρη, μέλι ζελέ μαρμελάδα, μελάσες, σιρόπι, σκληρές καραμέλες, γλυκά χωρίς λίπη. Σοκολάτα, σοκολατούχα γλυκά, σιρόπι από σοκολάτα, καραμέλες με κρέμα, κακάο και ξηρούς καρπούς.
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ Αλάτι, μουστάρδα, αρωματικά βότανα. Πιπέρι.
ΔΙΑΦΟΡΑ Ξύδι, σάλτσα από ντομάτα, σκόρδο, ποπ-κορν χωρίς βούτυρο, λευκή σάλτσα από αποβουτυρωμένο γάλα, βανίλια. Ελιές ξηροί καρποί, σάλτσες παχιές κρέμες.

 

2) ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστεως ανευρίσκονται στο 1-5% του πληθυσμού. Μπορεί να είναι καλόηθεις, δυσπλαστικοί ή και κακόηθεις. Στους καλόηθεις περιλαμβάνονται και οι χοληστερόλιθοι (κρύσταλλοι χοληστερίνης), οι φλεγμονώδεις πολύποδες και τα αδενομυώματα. Τις περισσότερες φορές οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί. Δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς με σιγουριά αν ένας πολύποδας είναι καλόηθης ή κακόηθης παρά μόνο μετά την επέμβαση και όταν εξετασθεί ο πολύποδας με βιοψία. Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η σύσταση είναι για χολοκυστεκτομή σε περίπτωση που βρεθεί πολύποδας μεγαλύτερος των 5 χιλιοστών. Για μικρότερους πολύποδες συνίσταται παρακολούθηση.

3) ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ (Biliary Dyskinesia)

Όταν η χοληδόχος κύστη δεν έχει «δύναμη» να συσπαστεί και να αποβάλει την χολή δημιουργείται πόνος που μοιάζει με τον κολικό της χολολιθίασης. Η αδράνεια ορίζεται όταν το κλάσμα εξώθησης της χοληδόχου είναι κάτω από 35%, και μετράται με σπινθηρογράφημα. (HIDA scan )

ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ;

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Με την μέθοδο αυτή άλλαξαν τα δεδομένα της χολοκυστεκτομής. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα μικρό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με ειδική κάμερα και εισάγεται μέσα στο σώμα μέσω ενός σωλήνα διαμέτρου 5-10 χιλιοστών (τροκάρ), και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς 10 με 15 φορές μεγαλύτερα απ' ότι είναι στην πραγματικότητα. Παράλληλα τοποθετούνται στην κοιλιακή χώρα λαπαροσκοπικά εργαλεία, διαμέσου μικρών οπών διαμέτρου 5 χιλιοστών με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση. Είναι μέθοδος ασφαλής, σχεδόν αναίμακτη, με ελάχιστο πόνο που σταδιακά μειώνεται και εντός ολίγων ωρών από την επέμβαση μέχρι που εξαφανίζεται, μετεωρισμός (φούσκωμα) υπάρχει για 24 ώρες σε αρκετές περιπτώσεις ο οποίος υποχωρεί σύντομα σταδιακά.
Ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο λιγότερο από 24 ώρες και μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητα του άμεσα.
Η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η Ρομποτική τεχνολογία η οποία μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους χειρουργικούς χειρισμούς. Ωστόσο συγκεκριμένα για την επέμβαση της χολοκυστεκτομής η ρομποτική μέθοδος, δεν παρουσιάζει συγκριτικά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την λαπαροσκοπική μέθοδο και για τον λόγο αυτό δεν βρήκε ευρεία εφαρμογή (Οι χειρουργικές ενδείξεις εφαρμογής της ρομποτικής χειρουργικής περιγράφονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο).

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1% ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

anatomiki-apeikonisi-perioxis.png

1- διεγχειρητικές αιμορραγίες (οι οποίες οφείλονται συνήθως σε ανατομικές
παραλλαγές της κυστικής αρτηρίας).

parallages-artirias.png

2- κακώσεις χοληδόχου πόρου (οι οποίες οφείλονται συνήθως σε ανατομικές παραλλαγές της χοληδόχου κύστης ή των εξωηπατικών χοληφόρων αγγείων).

parallages-kistis.png

3- διαρροϊκό σύνδρομο μετά από χολοκυστεκτομή, είναι σπάνια επιπλοκή η οποία οφείλεται σε περισσή ροή χολής στο έντερο. Είναι μια απρόβλεπτη επιπλοκή και αποκαθίσταται με το χρόνο ( περίπου σε 15 ημέρες),  μόνο με ειδική διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;