Χειρουργική Κήλης

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΗΛΕΣ

Πως δημιουργούνται

Πως ταξινομούνται με βάση την εμφανιση - συμπεριφορά

Πως ταξινομούνται με βάση την θέση

Συμπτώματα

Θεραπεία

 

Οι κήλες είναι ίσως οι συχνότερες καλοήθεις παθήσεις που ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο πληθυσμό και των δύο φύλλων. Οι πιο συνηθισμένες είναι η βουβωνοκήλη που εμφανίζεται σαν μια μαλακή διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (ρίζα του μηρού), η ομφαλοκήλη και οι μετεγχειρητικές κήλες που εμφανίζονται μετά από επεμβάσεις στην κοιλιά. Κήλη είναι η προβολή ενός εσωτερικού οργάνου ή ιστού μέσω ενός φυσικού ή τεχνητού στομίου του σώματος. Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Παρουσιάζεται σαν εξόγκωμα κάτω από το δέρμα.

Περισσότερα

Μετεγχειρητική κήλη

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΛΙΟΚΗΛΕΣ

Οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες έρχονται δεύτερες σε συχνότητα εμφανίσεως, μετά από τις βουβωνοκήλες (10%-16%). Εδώ, το κοιλιακό περιεχόμενο προπίπτει μέσω της ουλής που σχηματίστηκε από προηγούμενη εγχειρητική τομή, επομένως οι κήλες αυτές προκύπτουν έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς. Αναπτύσσονται στο 0,5% - 15% των ασθενών που υποβάλλονται σε ανοιχτές κοιλιακές εγχειρήσεις.

Οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες υποτροπιάζουν σε μεγάλο ποσοστό, εάν δεν γίνει η σωστή επέμβαση, και ειδικά εάν δεν χρησιμοποιηθεί πλέγμα. Η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση είναι σήμερα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.

Κοιλιοκήλη

Κοιλιοκήλη

Μηροκήλη

Περισσότερα...

Οι μηροκήλες αποτελούν το 5%-7% του συνόλου των κηλών. Απαντώνται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και η συχνότητα εμφανίσεώς τους είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των βουβωνοκηλών. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένες, παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες. Οι μηροκήλες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο περίσφιξης, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο νέκρωσης του εντέρου.

Περισσότερα...

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης (>70% των κηλών). Εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα αριστερά ή δεξιά ή και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα (ως βουβωνική περιοχή καθορίζεται σημείο του σώματος όπου τελειώνει ο κορμός και αρχίζει ο μηρός). Το συνηθέστερο σύμπτωμα που οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό είναι η διόγκωση της περιοχής, η οποία συνήθως είναι διαλείπουσα (δηλαδή διογκώνεται και επανέρχεται στα φυσιολογικό επίπεδο), όταν η διόγκωση στην βουβωνική χώρα είναι μόνιμη τότε η κήλη ονομάζεται μη ανατασσόμενη κήλη. Ήπιο άλγος ή καύσος, μπορεί να υπάρχει, ιδιαίτερα όταν η κήλη πρωτοεμφανίζεται. Όταν ο πόνος ειδικά σε μια μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη είναι μόνιμος τότε η κατάσταση κρίνεται ως επείγουσα και χαρακτηρίζεται από περίσφιξη του περιεχομένου της κήλης το οποίο συχνά είναι έντερο το οποίο κινδυνεύει να νεκρωθεί από ισχαιμία (δηλαδή αδυναμία άρδευσης του εντέρου από αίμα).

Περισσότερα

Κήλη Λευκής Γραμμής

ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΗ ΚΗΛΗ

Αυτές οι κήλες εμφανίζονται σχετικά σπάνια (2%-3% του πληθυσμού) και είναι συχνότερες στους άνδρες. Εμφανίζονται κατά μήκος της γραμμής που ενώνει το στέρνο με τον ομφαλό, και η οποία ονομάζεται «λευκή γραμμή». Γι' αυτό και πολλές φορές οι κήλες αυτής της κατηγορίας ονομάζονται «κήλες της λευκής γραμμής». Ως ιδιαίτερος τύπος κήλης της λευκής γραμμής θεωρείται η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών. Μόνο ο χειρουργός μπορεί να ξεχωρίσει αυτά τα δύο είδη κηλών και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι οι κήλες της λευκής γραμμής χειρουργούνται λαπαροσκοπικά, ενώ αντίθετα η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών δεν απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Κυρίως προκαλούν συμπτώματα που ποικίλλουν, από τοπική ευαισθησία και πόνο έως ναυτία και τάση για έμετο.
Η καθ’ υπεροχή ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.

Διαφραγματοκήλη

Διαφραγματοκήλη

Ομφαλοκήλη

Ο ασθενής τρεις ώρες μετά το χειρουργείο περπατά κανονικά και σε λίγες ώρες επιστρέφει σπίτι του, ενώ την επομένη ημέρα ακολουθεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

Περισσότερα...

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;