Χειρουργική Κήλης

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΗΛΕΣ

Πως δημιουργούνται

Πως ταξινομούνται με βάση την εμφανιση - συμπεριφορά

Πως ταξινομούνται με βάση την θέση

Συμπτώματα

Θεραπεία

 

Οι κήλες είναι ίσως οι συχνότερες καλοήθεις παθήσεις που ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο πληθυσμό και των δύο φύλλων. Οι πιο συνηθισμένες είναι η βουβωνοκήλη που εμφανίζεται σαν μια μαλακή διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (ρίζα του μηρού), η ομφαλοκήλη και οι μετεγχειρητικές κήλες που εμφανίζονται μετά από επεμβάσεις στην κοιλιά. Κήλη είναι η προβολή ενός εσωτερικού οργάνου ή ιστού μέσω ενός φυσικού ή τεχνητού στομίου του σώματος. Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Παρουσιάζεται σαν εξόγκωμα κάτω από το δέρμα.

 

Πώς δημιουργούνται:

1. Κληρονομικοί παράγοντες: κακή σύγκλειση των φυσιολογικών οπών

2. Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση: βήχας, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, δυσκολία ούρησης

(π.χ υπερτροφία προστάτη), πολλαπλές κυήσεις, βαρεία εργασία, ασκίτης.

3. Τραύματα – Επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα

4.Διαταραχές του κολλαγόνου: ηλικιωμένοι, υποσιτισμός, αβιταμίνωση C, κάπνισμα

 

Πώς ταξινομούνται με βάση την εμφάνισή - συμπεριφορά τους:

Απλή ή ανατασσομένη: η διόγκωση επανέρχεται αυτόματα ή μετά από χειρισμό Μη ανατασσόμενη: η διόγκωση δεν επανέρχεται αυτόματα ή μετά από χειρισμό.Αποφραγμένη: είναι η κήλη που περιέχει έλικα του εντέρου με αποτέλεσμα το έντερο να αποφράσσεται (προσοχή χωρίς να έχει επηρεαστεί η αιμάτωση του εντέρου). Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε συμπτώματα ειλεού.Περισφιγμένη: είναι η κήλη που το περιεχόμενο της στραγγαλίζεται και εμποδίζεται η αιμάτωση του με κίνδυνο την νέκρωση. Είναι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός 6 ωρών. Συνήθως είναι χαρακτηριστικά τα συμπτώματα της, πόνος, σκληρία, ερυθρότητα και φυσικά αδυναμία ανάταξης. Ενδεχομένως αν απευθυνθούμε έγκαιρα σε κάποιον έμπειρο χειρουργό να μπορέσει να την ανατάξει και να αποφύγουμε το επείγον χειρουργείο και έτσι να προγραμματίσουμε την επέμβαση υπό καλύτερες συνθήκες.

Ταξινόμηση με βάση τη θέση τους:

Βουβωνοκήλες (ευθείες, λοξές): Συχνότερες, αποτελούν το 80% των κηλών. Η λοξή είναι συχνά συγγενής, εμφανίζεται 20 φορές συχνότερα σε άνδρες, είναι συνήθως ετερόπλευρη και προτιμάει τις νεαρές ηλικίες <35 ετών. Η ευθεία βουβωνοκήλη είναι επίκτητη, απαντάται σε μεγαλύτερες ηλικίες και είναι συχνά αμφοτερόπλευρη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που συνυπάρχουν λοξή με ευθεία και ονομάζονται κήλες «δίκην παντελονιού».

Μηροκήλες: Αποτελούν το 10% των κηλών της βουβωνικής χώρας. Είναι 5 φορές συχνότερες στις γυναίκες και περισφίγγονται συχνότερα από όλα τα αλλά είδη κήλης.

Ομφαλοκήλες: είναι αληθείς στα παιδιά διότι βρίσκονται στον ομφαλικό δακτύλιο, στους ενήλικες είναι στην πραγματικότητα παρομφαλικές κήλες διότι εντοπίζονται ελάχιστα πιο κάτω ή πιο πάνω από τον ομφαλικό δακτύλιο. Στην πλειονότητα τους θεραπεύονται αυτόματα μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Σπάνια περισφίγγονται και είναι συχνότερες στις γυναίκες έως 5 φορές. Το περιεχόμενο στις κήλες αυτές είναι κατά κύριο λόγο το επίπλουν.

Επιγαστρικές κήλες (λευκής γραμμής): εμφανίζονται στην ευθεία μεταξύ της ξιφοειδούς απόφυσης του στέρνου και του ομφαλού και πολύ σπάνια κάτω από το επίπεδο του ομφαλού. Διάσταση λευκής γραμμής ονομάζουμε την αύξηση της απόστασης μεταξύ των δυο ορθών κοιλιακών μυών και εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και πολύτοκες γυναίκες, δεν είναι αληθινή κήλη και εμφανίζεται σαν επιμήκης διόγκωση της λευκής γραμμής όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές και ο λόγος για να παρέμβουμε χειρουργικά είναι κυρίως αισθητικός (συνήθως δεν συνιστάται η επέμβαση).

Μετεγχειρητικές κήλες (κοιλιοκήλες): Δεύτερες μετά τις βουβωνοκήλες σε συχνότητα. Εμφανίζονται σε θέσεις τομών μετά από επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και αυξάνει το ποσοστό τους εάν έχει προηγηθεί μόλυνση της τομής μέχρι 30%.

Κήλη των αθλητών: Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στη βουβωνική χώρα αθλητών κυρίως ποδοσφαιριστών. Επίσημη ύπαρξη κήλης δεν μπορεί να διαπιστωθεί κατά την εξέταση ούτε ακτινολογικά. Κατά την επέμβαση συνήθως ανευρίσκονται κακώσεις (σχισίματα, θλάσεις) των μυών και των συνδέσμων της βουβωνικής χώρας. Ο όρος “κήλη” χρησιμοποιείται επειδή η χειρουργική θεραπεία είναι παρόμοια της βουβωνοκήλης.

Κήλη παρά την στομία: Πρόκειται για μια ειδική μορφή κήλης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στο έντερο και έχουν προσωρινή ή συνηθέστερα μόνιμη στομία. Ισχύουν και εδώ τα γενικά συμπτώματα και επιπλοκές όπως σε όλες τις κήλες. Επιπλέον όμως υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με το έντερο και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε κατά την επέμβαση να μην γίνει κάποια βλάβη στη στομία. Επίσης είναι πολύ πιο άμεσος ο κίνδυνος επιμόλυνσης.

Συμπτώματα:

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, όταν βήχετε ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση, την αφόδευση ή όταν είστε όρθιοι ή κάθεστε για πολλή ώρα. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή ήπιος, ο οποίος χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας και μπορεί να συνοδεύεται με αίσθηση “καψίματος” ή “βάρους” στην περιοχή. Έντονος, συνεχής πόνος, ερυθρότητα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει περισφιχθεί και θα πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως με τον γιατρό σας. Οι πιο πιθανές επιπλοκές είναι: Πόνος, περίσφιξη, νέκρωση, ειλεός (απόφραξη του εντέρου).

Θεραπεία:

Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση, με μια από τις παρακάτω μεθόδους. Κλασική (ανοικτή) μέθοδος (με ή χωρίς πλέγμα): Γίνεται με τομή στην περιοχή της κήλης και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης από την εξωτερική πλευρά. Αφού ανευρεθεί η κήλη γίνεται η αποκατάσταση της είτε μόνο με ράμματα είτε με τη χρήση πλέγματος για να μη δημιουργηθεί τάση στην περιοχή. Η τάση είναι ο κύριος λόγος πόνου και υποτροπής για μια κήλη γι’ αυτό πλέον σήμερα η χρήση πλέγματος είναι σχεδόν επιβεβλημένη για να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η αποκατάσταση της κήλης με την ανοικτή μέθοδο γίνεται με γενική, με επισκληρίδιο ή με τοπική αναισθησία. Λαπαροσκοπική μέθοδος: Γίνεται με 3-4 μικρές τομές και πάλι ανευρίσκεται η κήλη από την εσωτερική της πλευρά και εδώ υποχρεωτικά χρησιμοποιείται πλέγμα και σταθεροποιείται με ράμματα ή κλιπς. Η επέμβαση αυτή γίνεται πάντα με γενική αναισθησία. Κάθε μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται βάση των ενδείξεων της και πάντα προσδοκώντας τα καλυτέρα αποτελέσματα για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Σημείωση:

Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση. Αν λαμβάνετε φάρμακα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας ο οποίος θα σας πει εάν πρέπει να διακόψετε ορισμένα από αυτά (προσοχή ειδικά στην ασπιρίνη, στα αντιπηκτικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;