Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης (>70% των κηλών). Εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα αριστερά ή δεξιά ή και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα (ως βουβωνική περιοχή καθορίζεται σημείο του σώματος όπου τελειώνει ο κορμός και αρχίζει ο μηρός). Το συνηθέστερο σύμπτωμα που οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό είναι η διόγκωση της περιοχής, η οποία συνήθως είναι διαλείπουσα (δηλαδή διογκώνεται και επανέρχεται στα φυσιολογικό επίπεδο), όταν η διόγκωση στην βουβωνική χώρα είναι μόνιμη τότε η κήλη ονομάζεται μη ανατασσόμενη κήλη. Ήπιο άλγος ή καύσος, μπορεί να υπάρχει, ιδιαίτερα όταν η κήλη πρωτοεμφανίζεται. Όταν ο πόνος ειδικά σε μια μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη είναι μόνιμος τότε η κατάσταση κρίνεται ως επείγουσα και χαρακτηρίζεται από περίσφιξη του περιεχομένου της κήλης το οποίο συχνά είναι έντερο το οποίο κινδυνεύει να νεκρωθεί από ισχαιμία (δηλαδή αδυναμία άρδευσης του εντέρου από αίμα).
Η διάγνωση της κήλης μπορεί να γίνει από μια απλή κλινική εξέταση από χειρουργό.
Χειρουργικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαχωρισμός σε ευθεία και λοξή βουβωνοκήλη, με μικρές διαφορές στην χειρουργική αντιμετώπιση. Όταν η λοξή βουβωνοκήλη αφεθεί για χρόνια αχειρούργητη ενδέχεται να κατέβει ο κηλικός σάκος με το περιεχόμενο προς το όσχεο και να ονομάζεται οσχεοκήλη.
 
Συνηθέστερη θέση εντόπισης της βουβωνοκήλης
 
 
Η συνηθέστερη θέση εντόπισης της βουβωνοκήλης
 
 
 
 
 
Αντιμετώπιση
 
 
antimetwpisi-vouvonokilis-mesaiwna.png 
 
 Χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης τον 16ο αιώνα, από το βιβλίο PracticaCopiosa, του Γερμανού χειρουργού της εποχής Kaspar Stromayr το 1559 . 
 
Η χειρουργική θεραπεία στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι μονόδρομος, σημειώνεται ότι η χρήση ζωνών που πιέζουν την περιοχή πρέπει να αποφεύγεται διότι αφενός  χαλαρώνει και λεπτύνει ακόμα περισσότερο τα εναπομείναντα  μυϊκά τοιχώματα και αφετέρου προκαλεί συμφύσεις που δυσκολεύουν την επικείμενη χειρουργική επέμβαση.
Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλη γίνεται από χειρουργό και η χειρουργική επέμβαση είναι καλό να γίνεται στα αρχικά στάδια της νόσου διότι έχει καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερα ποσοστά επιπλοκών αλλά και υποτροπής. Μπορεί να γίνει ανοιχτά με τομή 4-5 εκατοστών στη βουβωνική χώρα δηλαδή τοπικά ή λαπαροσκοπικά με την τοποθέτηση 3 ή 4 Trocars στην κοιλιακή χώρα από τρείς ή τέσσερεις μικρές τομές. 
Διεθνώς προτιμάται η ανοικτή μέθοδος  ως πρώτη επιλογή, η οποία είναι απλή, γρήγορη και ασφαλής και μπορεί να γίνει ακόμα και με τοπική αναισθησία  ενώ η λαπαροσκοπική μέθοδος προτιμάτε ειδικά όταν υπάρχει υποτροπή σε χειρουργημένη βουβωνοκήλη. Για την λαπαροσκοπική μέθοδο απαιτείται πάντα γενική αναισθησία και η προσπέλαση γίνεται διακοιλιακά (είσοδος των χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσα από την κοιλιά).
Επίσης υπάρχει και η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση.
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση δεν παρουσιάζει σαν μέθοδος σημαντικές επιπλοκές. Οι συχνότερες είναι 1) μικρή συλλογή ορώδους υγρού στην περιοχή της κήλης, το οποίο απορροφάται από τον οργανισμό σε τρεις έως πέντε εβδομάδες (ποσοστό 2,5% ) και 2) αιμορραγία στην περιτοναϊκή χώρα από κάκωση αγγείων στην περιοχή (κάτω από 0,5%). 
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές ανοιχτής προσπέλασης εκ των οποίων η επικρατέστερη είναι η τεχνική κατά LICHTENSTEIN (ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΠΛΕΓΜΑ) και ακολουθούν οι BASSINI, Mc VAY, SHOULDICE, ZERARD με διάφορες τροποποιήσεις.
 Σε όλες τις παραπάνω τεχνικές η φιλοσοφία είναι στην ανεύρεση, απολίνωση και εκτομή του κηλικού σάκου, την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος τοπικά και την πλαστική με ράμμα ή/και πλέγμα. Τα ποσοστά υποτροπής κυμαίνονται από 1%-2%, ανάλογα με τη τεχνική, την εμπειρία, τη γνώση του χειρουργού αλλά και την πιστή τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών από τον ασθενή. 
Προσωπικά εφαρμόζω την τεχνική κατά LICHTENSTEIN  και την τροποποιημένη κατά  ZERARD τεχνική (πάντα με τοποθέτηση βιοσυμβατού πλέγματος) οι οποίες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα (πόνο), δεν καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι (μπορεί να περπατήσει όσο θέλει ακόμα κι από την ίδια του χειρουργείου ημέρα) και το κυριότερο έχουν ελάχιστα ποσοστά υποτροπής κάτω από 1%.
 
epemvasi-vouvonokilis.png
 

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;