Αιμορροΐδες

Οι αιμορροϊδικές φλέβες σχηματίζουν υποβλεννογόνιο πλέγμα στο τελικό τμήμα του ορθού και τον δακτύλιο, είναι λοιπών αγγειακοί σχηματισμοί οι οποίοι μπορεί να προεξέχουν ή όχι από τον πρωκτό και συχνά αιμορραγούν.

 

Διακρίνονται σε:

1. Εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).
2. Εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή).

 

eswterikes-ekswterikes-aimorroides.png

 

Οι αιμορροΐδες μπορούν να ταξινομηθούν ως:
1ου βαθμού όταν δεν προπίπτουν από τον πρωκτό
2ου βαθμού όταν προπίπτουν κατά την αφόδευση και ανατάσσονται αυτόματα.
3ου βαθμού όταν προπίπτουν και απαιτούνται χειρισμοί για την ανάταξή τους.
4ου βαθμού όταν προπίπτουν μονίμως.

 

taksinomisi-aimorroidwn.png

 

Οι αιμορροϊδικοί όζοι εμφανίζονται συνήθως την 3η, 7η και 11η ώρα του δακτυλίου με τον ασθενή σε γυναικολογική θέση. Οι αιμορροΐδες θεωρούνται παθολογικές όταν προκαλούν συμπτώματα. Η παθογένεια της νόσου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, αλλά ως προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται:
1. Καταστάσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης που προκαλούν την αναστροφή της ροής του αίματος (βήχας, δυσκοιλιότητα, άρση βάρους, εγκυμοσύνη).
2. ρήξη του αναρτήρα συνδέσμου και του συνδέσμου του Parks.
Τα συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα και συνήθως πυροδοτούνται από συγκεκριμένα αίτια (π.χ. δυσκοιλιότητα, καθιστική ζωή, ερεθιστική τροφή).
Συνήθη συμπτώματα είναι:
1. αιμορραγία (συνήθως μετά από κένωση), ενίοτε τα επεισόδια αιμορραγίας είναι τόσο συχνά και με σημαντική ποσότητα απώλειας αίματος που μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία.
2. αναιμία (σιδηροπενική), δηλαδή πτώση του αιματοκρίτη επί μακροχρόνιας διάρκειας. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί ότι μία αιμορραγία από το ορθό δεν πρέπει να αποδίδεται αποκλειστικά στις αιμορροΐδες, έως ότου αυτό να αποδειχθεί κλινικά και ενδοσκοπικά.
Δυστυχώς, μερικές φορές επεισόδια αιμορραγίας από το ορθό μπορεί να οφείλονται σε κάποιον πολύποδα ή και σε καρκίνο παχέως εντέρου. Εάν μία τέτοια περίπτωση αποδοθεί λανθασμένα και επιπόλαια σε αιμορροΐδες, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσε να σωθεί η ζωή του ασθενούς και να έχει δραματικό επίλογο. Ως γενική αρχή «οποιαδήποτε αιμορραγία από το ορθό πρέπει να αποδίδεται σε κακοήθεια μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Για τον λόγο αυτό, πρέπει ο πάσχων να απευθύνεται σε ειδικό για εξέταση.
3. Κνησμός.
4. Εκροή βλέννης.
5. Τεινεσμός.
6. Πόνος.
Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται η θρόμβωση, η γάγγραινα και η σηψαιμία.
Η κλινική εξέταση των αιμορροΐδων περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση. Σημειώνεται ότι η αιμορροϊδοπάθεια πολλές φορές αποτελεί σύμπτωμα άλλης νοσολογικής οντότητας, όπως π.χ. κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Επί οξείας θρόμβωσης εξωτερικών αιμορροΐδων γίνεται σχάση και εκτομή του θρόμβου υπό τοπική αναισθησία. Επί χρονίων συμπτωμάτων δοκιμάζεται η συντηρητική θεραπεία:
1. Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
2. Τοπική χρήση κορτιζονούχων ή τοπικών αναισθητικών αλοιφών.
3. Καθαριότητα με λουτρά σε θερμοκρασία σώματος.
4. Χορήγηση φλαβονοειδών κλασμάτων.
5. Αποφυγή λήψης ερεθιστικών τροφών, αλκοολούχων και αεριούχων ποτών.
Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται επί:
1. αιμορραγίας.
2. Έντονου άλγους.
3. Πρόπτωσης.
4. Συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη ζωή του ασθενούς (κνησμός, εκροή βλέννης).

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

1) Εκτελείται συνήθως η αιμορροϊδεκτομή (τεχνική κατά Milligan Morgan), όπου αφαιρούνται οι όζοι με το περιβάλλον δέρμα και η επούλωση γίνεται κατά δεύτερο σκοπό. Η μέθοδος αυτή είναι διεθνώς επικρατέστερη, διότι παρουσιάζει τα μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών ή υποτροπής (επανεμφάνιση των αιμορροΐδων), ενώ αποτελεί τη ριζικότερη θεραπευτική μέθοδο για την πάθηση.

methodos-milligan-morgan.png

Η εικόνες δείχνουν την προεγχειρητική, την άμεσα μετεγχειρητική και την εμφάνιση της περιοχής μετά από 3 μήνες από την επέμβαση.

Το ψαλίδι υπερήχων ήρθε να εξελίξει την μέθοδο,για να την καταστήσει λιγότερο τραυματική αλλά και λιγότερο επώδυνη σαν μέθοδο.

2) Η μέθοδος κατά Hall, κατά την οποία εντοπίζονται και απολινώνονται τα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τους αιμορροϊδικούς όζους, προκαλώντας συρρίκνωση αυτών. Η μέθοδος είναι μεν ανώδυνη αλλά παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά υποτροπής.

3) Εναλλακτικά εκτελείται η εκτομή με βοήθεια κυκλικού αναστομωτήρα (τεχνική Longo). H μέθοδος διαδόθηκε γρήγορα την τελευταία δεκαετία, τόσο λόγω της ανώδυνης μετεγχειρητικής πορείας, όσο και γι την  τεχνική ευκολία κατά την εφαρμογής της από τον χειρουργό. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή έχει εγκαταλειφθεί από αρκετούς χειρουργούς (και από τον συγγραφέα) και δεν εφαρμόζεται λόγω των σημαντικών ποσοστών υποτροπής της νόσου στην 5ετία καθώς και την σοβαρότητα των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.

texniki-longo.png

4) Αιμορροϊδική περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά ανώδυνη και εφαρμόζεται μόνο για τις εσωτερικές αιμορροΐδες και βασίζεται στο γεγονός ότι, οι εσωτερικές αιμορροΐδες στραγγαλίζονται από τους ελαστικούς δακτυλίους και ισχαιμούν (δηλαδή δεν αιματώνονται) με αποτέλεσμα να ατροφούν (να μαραθούν) και να αποπίπτουν σε περίπου 7 με 10 ημέρες. Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να απολινώνονται πάνω από 2 αιμορροϊδικοί όζοι την κάθε φορά, ενώ για τυχόν υπόλοιπους όζους η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε ένα μήνα. Η μέθοδος είναι σχετικά απλή και ανώδυνη με ικανοποιητικά αποτελέσματα, φτωχότερα ωστόσο της αιμορροϊδεκτομής (πρώτη μέθοδος).

Ενδιάμεσες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν την απολίνωση με ελαστικό δακτύλιο, τη σκληροθεραπεία με ενέσεις, την κρυοθεραπεία και την πήξη με Laser.

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;