Ραγάδα Δακτυλίου

1)Γενικά

H ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι ένα επώδυνο σχίσιμο του βλεννογόνου του πρωκτικού δακτυλίου και αφορά στο 20% περίπου των παθήσεων της περιοχής. Το βάθος της μπορεί να είναι από ρηχό έως και όλο το πάχος του έσω σφιγκτήρα μυ.

Εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή σε άτομα πού παρουσιάζουν έντονο σπασμό του σφιγκτήρα κυρίως μετά από ένα βαρύ διαρροϊκό σύνδρομο λόγω των πολλών κενώσεων. Συχνά συνυπάρχει με αιμορροΐδες. Η συνηθέστερη εντόπιση είναι η 6η ώρα (προς τα πίσω, προς τον κόκκυγα) με τον ασθενή σε γυναικολογική θέση. Εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή (άνω-μέσα) έως τον πρωκτικό δακτύλιο (κάτω- έξω).

 

ragada_daxtuliou.png

Ραγάδα δακτυλίου

2)Αίτια

Η συχνότερη εμφάνιση είναι στην περιοχή του οπισθίου τοιχώματος του πρωκτικού σωλήνα στην 6η ώρα, όπου υπάρχει σημείο μικρότερης αντίστασης (ευένδοτο σημείο) με

μειωμένη αιματική άρδευση (όχι καλή αιματική ροή), στην οποία μπορεί λόγω ισχαιμίας να προκληθεί ευκολότερος τραυματισμός, με συνέπεια το σχίσιμο του πρωκτικού βλεννογόνου τοπικά κυρίως κατά το πέρασμα σκληρών κοπράνων.

Επίσης οι διαταραχές στη δυνατότητα χάλασης του έσω σφιγκτήρα ως κύριο αντανακλαστικό κατά την αφόδευση είναι άλλη μια αιτία χρονίας ραγάδας. Σπανιότερα εμφανίζεται σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

3) Συμπτώματα

Άλγος, κατά την αφόδευση και μετά απ’ αυτήν. Μερικές φορές ιδιαίτερα έντονος πόνος, που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς.Απώλεια αίματος, συνήθως μικρή ποσότητα αμέσως μετά την κένωση και ζωηρού κόκκινου χρώματος.Βλέννη, στις χρόνιες καταστάσεις

Κνησμός, συνήθως με την εκροή υγρού

4) Διάγνωση

Οξεία ραγάδα

Το ανοιχτό έλκος συνήθως είναι ορατό με ήπια έλξη του περιπρωκτικού δέρματος και είναι αρκετό για να τεθεί η διάγνωση. Η δακτυλική εξέταση και η πρωκτοσκόπηση είναι ιδιαίτερα επώδυνες και αποφεύγονται στην οξεία φάση.

Χρόνια ραγάδα

Έλκος με ράκη και σκληρά χείλη λόγω ίνωσης, που συνοδεύεται από δερματική πτυχή στο πρωκτόδερμα («συνοδός αιμορροΐδα» sentinel pile), ενώ στο έσω άκρο της η ραγάδα παρακολουθείται από την υπερτροφική πρωκτική θηλή (anal papilla). Μερικές φορές μπορεί να επιμολυνθεί και να δημιουργηθεί απόστημα και κατόπιν συρίγγιο. Επίσης η στένωση του πρωκτικού δακτυλίου είναι αρκετά συχνή.

Ο έλεγχος του σφιγκτήρα με μανομετρία είναι ζωτικής σημασίας στις γυναίκες, και ειδικά τις πολύτοκες καθώς μια επέμβαση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο από τις γέννες μυ μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.

5) Θεραπεία

α. Συντηρητική αντιμετώπιση

Με τη συντηρητική θεραπεία η ίαση είναι εφικτή μόνο στην οξεία ραγάδα

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό

Τοπική υγιεινή με χλιαρό νερό. Τα εδρόλουτρα (καθόμαστε 10-15 λεπτά σε ζεστό νερό, όχι καυτό) ανακουφίζουν από τον πόνο λύνοντας τον σπασμό του σφιγκτήρα και βελτιώνουν την αιμάτωση και την επούλωση της πληγής. Αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας

Αντισηπτικά επί ενδείξεων

β. Φάρμακα

Τοπική εφαρμογή αναλγητικής αλοιφής και τοπική υγιεινή.Έγχυση αλλαντικής τοξίνης (Botox) που προκαλεί παράλυση του σφιγκτήρα και βελτίωση της αιμάτωσης. Νεότερα φάρμακα που κάνουν, όπως συχνά αποκαλείται, χημική σφικτηροτομή. Ένα από αυτά είναι η αλοιφή τρινιτρικής γλυκερίνης (Rectogesic) που προκαλεί χάλαση στον έσω σφιγκτήρα και ανακουφίζει από τον πόνο. Η κυριότερη παρενέργεια είναι η κεφαλαλγία.

Μαλακτικά κοπράνων (Parafin oil).

Τέλος, οι αλοιφές, όπως η Emla και η Xylocaine, που δρουν τοπικά αναισθητοποιώντας την περιοχή στη διάρκεια και μετά την κένωση, μειώνουν τον πόνο και έμμεσα επιταχύνουν την επούλωση.

γ. Χειρουργική αντιμετώπιση

Διαστολή πρωκτικού δακτυλίου: Την τεχνική αυτή την αναφέρουμε για την ιστορία αλλά σε γενικές γραμμές δεν την συστήνουμε λόγω των υψηλών ποσοστών επιπλοκών που παρουσιάζονται μετεγχειρητικά όπως θα δούμε παρακάτω. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Recamier το 1838. Γίνεται και υπό τοπική αναισθησία αλλά προτιμάται η γενική. Αποτελέσματα από 75% έως και 94% για την πλήρη επούλωση της ραγάδας. Επιπλοκές, ακράτεια κοπράνων σε ποσοστό από 2% έως και 30%, λόγω μεγάλου τραυματισμού του σφηγκτηριακού μηχανισμού. Ελάσσονα ακράτεια αναφέρεται σε ποσοστό έως και 30%. Υποτροπή της ραγάδος έως και 25%. Για τους παραπάνω λόγους, υψηλών ποσοστών αποτυχίας αλλά και επιπλοκών, είναι μια τεχνική που την αποφεύγουν οι περισσότεροι

χειρουργοί.

Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή: Είναι η πλέων διαδεδομένη και ενδεδειγμένη θεραπεία για την ραγάδα. Προτείνεται η μερική έσω πλάγια σφιγκτηροτομή από 20-60% του έσω σφιγκτήρα ανάλογα με την υπερτονία ή τη στένωση του πρωκτικού δακτυλίου. Μείζονες επιπλοκές ακράτειας είναι σπάνιες 1 έως 4%, προσωρινή ελάσσονα ακράτεια 4%, απόστημα, συρίγγιο και αιμάτωμα 1%.Σε πολύ προχωρημένες και σπάνιες περιπτώσεις ακολουθούνται τεχνικές αποκατάστασης με μετάθεση δερματικού κρημνού τύπου V-Y ή περιστροφικού κρημνού.

Σε πολύ προχωρημένες και σπάνιες περιπτώσεις ακολουθούνται τεχνικές αποκατάστασης με μετάθεση δερματικού κρημνού τύπου V-Y ή περιστροφικού κρημνού.

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;