Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους αδένες του σώματος μας.  Βρίσκεται στο λαιμό, μπροστά από την τραχεία. Έχει σχήμα πεταλούδας και ελέγχει τον μεταβολισμό όλου του οργανισμού. Η βασική του λειτουργία είναι να  συλλαμβάνει και να αποθηκεύει το ιώδιο για­­­ να παράγει τρεις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τη θυροξίνη (Τ3), την τριιωδοθυρονίνη (Τ4) και την καλσιτονίνη. Η λειτουργία και η παραγωγή αυτή, ελέγχεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τον υποθάλαμο και την υπόφυση, με την έκκριση της ορμόνης (TSH).

 

Επίσης, εκτός από τις διαταραχές του μεταβολισμού η παθολογική του λειτουργία μπορεί μεταξύ άλλων να επηρεάσει σημαντικά και τον ψυχισμό μας.

Οι περισσότερες εκ των παθήσεων του θυρεοειδή που προκαλούν είτε υπο είτε υπερθυρεοειδισμό, ελέγχονται εξαιρετικά από τον ενδοκρινολόγο με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές όμως είναι αναπόφευκτη η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Βασικές ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης – θυρεοειδεκτομής

 • Πολυοζώδης βρογχοκήλη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική θεραπεία.
 • Υποτροπή βρογχοκήλης
 • Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη - Nόσος Graves-Basedow
 • Τοξικού η αυτόνομου αδενώματος - Νόσος Plummer
 • Μονήρης όζος θυρεοειδούς (όπου υπάρχει ένδειξη).Γενικά όζος η όζοι με υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά ύποπτα κακοηθείας, όπως ύπαρξη μικροαποτιτανώσεων, συμπαγών στοιχείων, ενδοοζικής υπεραγγείωσης και με ανομοιογένεια πρέπει να παρακεντώνται (FNA) κατά προτίμηση.
 1. Όζος ≥ 1 εκ. με FNA ύποπτη για θηλώδες νεόπλασμα θηλώδη βλάβη ή ατυπία. Ένδειξη χειρουργείου.
 2. Όζος ≥ 1 εκ με FNA ατυπία, θετικό κληρονομικό αναμνηστικό, νεαρή ηλικία/άρρεν, σκληρή σύσταση, ταχεία αύξηση μεγέθους, διόγκωση τραχηλικών αδένων, ιστορικό ακτινοβολίας, πιεστικά φαινόμενα. Ένδειξη χειρουργείου.
 • Πολύ μεγάλη βρογχοκήλη
 • Καρκίνος θυρεοειδούς
 • Αναπλαστικό καρκίνωμα (Στις περιπτώσεις αναπλαστικού καρκινώματος η χειρουργική θεραπεία έχει παρηγορικό ρόλο και ενδείκνυται μόνο οταν αποφράσσεται η αεροφόρος οδός η ως συμπληρωματική, μείωσης του όγκου (debulkingprocedure), σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και εξωτερική ακτινοβολία).
 • Μεγάλες κύστεις θυρεοειδούς

Η οριστική λύση των προβλημάτων του θυρεοειδή, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα. Η επέμβαση χρήζει νοσηλείας μιας ημέρας και την επομένη ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο, ενώ στην εργασία του συνήθως μπορεί να επανέλθει σε 2-3 ημέρες ανάλογα βέβαια και με την εργασία του καθενός. Η επικρατέστερη επέμβαση είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται η αφαίρεση του ενός μόνο λοβού (λοβεκτομή). Η επέμβαση γίνεται με μικρή τομή 3-4 εκατοστών στην πρόσθια τραχηλική χώρα. Έχει μικρά ποσοστά επιπλοκών τα οποία οφείλονται κυρίως σε διεγχειρητικές κακώσεις των λαρυγγικών νεύρων, η επιπλοκή αυτή αν και είναι πολύ σοβαρή επιπλοκή εντούτοις  ευτυχώς  οι πιθανότητες να συμβεί είναι λιγότερο από 1%. Ωστόσο για τον λόγω αυτό είναι πλέον επιβεβλημένη η αναγνώριση και προστασία των νεύρων (παλίνδρομα και άνω λαρυγγικά), με εξειδικευμένα τεχνολογικά βοηθήματα για την αποφυγή κακώσεων. 

Μάθετε περσισσότερα στην ιστοσελίδα μου που είναι πλήρως ενημερωμένη περί θυρεοειδούς www.thyroidscience.gr

 

 

 

Επικοινωνία

     Ι. Δραγατση 8 & Ηρωων Πολυτεχνειου

                                  Πειραιας

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

      +306944511718

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Email:
Θέμα:
Μύνημα:
Πόσα χέρια έχει ένας άνθρωπος;